Here have we collected some tips for you who are going into prison, but also for you who are family to one who is going into prison/are in prison. The tips are just from people who got experience from the Swedish prison system.

(At the moment the texts is only able in Swedis, contact us if you want to help us translate this or any other texts into another language)

 

Båda texterna är skrivna av personer som har erfarenhet av att sitta/ha en anhörig på klass 1 eller 2 anstalt. Ju lägre säkerhetsklassad anstalten är dessto lättare är det att få bättre villkor m.m. Om du ska sitta på en klass 3 är det betydligt bättre villkor. Kontakta gärna oss för mer information!

 

Tips för dej som ska sitta

1. Gör din egen volta
På anstalt hittar du mer drama och intriger än i Paradise Hotel. Du väljer själv om du vill dras med i det med vill du slippa onödig huvudvärk så gör din egen tid. 
På en avdelning sitter mellan 10 och 80 personer. Vissa har psykiska problem, de flesta är understimulerade och alla är inlåsta på en plats där de inte vill vara. Det kommer uppstå slitningar och det kommer uppstå konfliter, det går inte att undgå men det är när du hakar på andras mer eller mindre påhittade problem som voltan kan ännas längre än den är.

2. P18
Att ta P18 betyder att du sätter dig själv på isol. Fok tar P18 av olika anledningar men oftast grundar det sig i en konflikt med andra fångar eller att det kommit fram att de har golat eller likande.
Om du tar P18 en gång kommer det förmodlingen följa dig resten av voltan. Och på nästa avdelning du kommer till är risken stor att du blir konfronterad med varför du tog P18 och du tvingas göra samma sak igen. En kort volta skulle du ju kunna göra på isol om det är så att du inte vill sitta på en normalavdelning. Sitter du en längre tid är det definitivt bättre att bokstavligen ta fighten än att gå på P18.

3. Droger
Glöm droger. Tar du droger på utsidan, se voltan som en paus från det. Du kommer förväntas lämna pissprov när du kommer till en ny anstalt och sen sker det med jämna mellanrum. Att vägra eller att lämna positivt pissprov kan resultera i indragna besök, knall eller extra dagar.

4. Glöm falska vänner
Häkte och anstalt kommer göra det svårt för dig att hålla kontakt med omvärlden. Risken är stor att du någon gång under voltan kommer fundera på varför den och den inte hör av sig. Din tid på häkte/anstalt komer inte bara sätta dig på prov, den kommer även visa vilka dina riktiga vänner är. Lägg inte tid på att tänka på de du trodde var dina vänner utan fokusera på de som faktiskt ställt upp. På anstalt är det fullt med negativ energi. Låt den inte späs på av vad folk på utsidan gör eller inte gör.

5. Att vara organiserad i fängelse
På alla anstalter finns det inte ett fötroenderåd och väldigt få av de som finns fungerar. Anstalten gör det svårt med komunikation och ofta blir de som engagerar sig i förtroenderåd stämplade som ”negativa ledare” och skickade till isol. Dessutom är inte sammanhållningen mellan fångar som den en gång var.
Att vara organiserad på utsidan när du samtidigt sitter inne är inte heller helt lätt. SÄK (Säkerhetsgruppen) och KUT (Kriminalvårdens underrättelsetjänst) vet att du sitter för ett politiskt brott och bara där är risen stor att du stämplas som en upprorsmakare. 
För mig har det varit viktigt att vara öppen med att jag är socialist och att jag inte ångrar det jag sitter för. Och det har såklart gjort att KV har försökt att knäcka mig. De har dragit in mina besök och hindrat mig från att träffa min familj. Det står tom i mina papper att jag är mån om mina och mina medfångars rättigheter och att jag har hjälpt andra intagna, vilket har gjort att jag har säkerhetsklassats högt. Allt det och mer därtill har gjort att jag har fått kämpa mer med olika saker.
Vissa vill kanske glida under radarn men för mig har det varit viktigt att stå för den jag är och jag tror att det har gjort det lättare för mig att härda ut voltan.

6. Kontakt med plitar
Håll kontakten med plitar till endast det nödvändigaste. Plithatet på Sveriges anstalter är inte vad det än gång varit men på vissa anstalter/avdelningar finns det kvar och att socialisera med plitar är något som kan leda till problem. Dessutom är plitar i princip snutar och de samlar ständigt information om vad som händer på avdelningen så att de kan sätta dit oss.

7. Be om hjälp
Var inte rädd för att be om hjälp från kamrater på utsidan. Vi är en del av samma rörelse. När du sitter i fängelse är du väldigt utsatt och det är varken konstigt eller fel att be om hjälp. Tvärt om.

8. KV är ologiskt
Väldigt få saker är logiska i Kriminalvårdens värld. När du insett det blir det lättare att inte hamna i meningslösa diskutioner med plitar.

9. Överklaga allt
Allt som det finns beslut på går att överklaga. Först till KV sen vidare till förvaltningsrätten. På varje avdelning brukar det finnas nån gammal stöt som är expert på att skriva överklagan. Finns det ingen sån, ta kontakt med någon av oss många som haft den tvivelaktiga äran att sitta inne.

10. Nazister på anstalt
Jag har inte träffat på någon nazist under den här voltan men risken finns alltid att du träffar på någon under voltan. Nazister på anstalt håller ofta låg profil, de som inte gör det får ofta problem. Nyligen blev tex en nazist sönderslagen här på Tidaholm och Emil Hagberg var bara några timmar på behandlingsavdelningen på Gävle innan han tog P18. Nazister på anstalt är den minsta huvudvärken (om någon alls) när du sitter.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tips för familjen (skriven av partners till intagna)

1.    KV är ologiskt
Väldigt få saker är logiska i Kriminalvårdens värld. När du insett det blir det lättare att inte gå runt och vara irriterad över saker som varken du eller den som sitter ändå inte kan påverka. Förvänta dig inte att plitarna eller den andra personalen ska vara trevlig eller förstående emot dig.

2.    Brev
Brev blir viktigt när någon du känner sitter inne. I perioder är det även den enda kommunikationen du och personen som sitter har. Det är ett faktum att brev kommer bort och har du en kontinuerlig kontakt med en intagen kan det vara bra att numrera breven. Då vet den intagna om ett brev kommit bort.

3.    Besök
Alla besök måste godkännas av Kriminalvården, den intagna skickar ut en blankett som du ska fylla i och skicka till anstalten. Att få tillbaka ett svar kan ta veckor, även om de själva säger att det bara sa ta någon arbetsdag.

Obevakade/Bevakade besök
Ett bevakat besök är ett besök tillsammans med plitar, de sitter i princip bredvid er och hör allt ni säger.
Ett obevakat besök är som det låter; utan plitar. Ni blir då inlåsta i ett rum under den tiden besöket är. På några få anstater finns även besökslägenheter, där ni kan laga mat och på vissa tom sova ihop.

Tillstånd
Är du straffad är det i princip omöjligt att få obevakade besök och i vissa fall även bevakade besök (om du inte är nära anhörig = sambos/gifta par, barn, syskon och förälder). Om du själv är politiskt aktiv är detta något som krimnalvården ser hårt på och det kan ta tid, till och med  år att få igenom ett obevakat besök. Att få ett beslut ändrat från ett bevakat till ett obevakade besök krävs att du åker på ett visst antal bevakade besök regelbundet. Detta är energikrävande, eftersom ett bevakat besök ofta är 1 timma långt och resvägen är ofta längre. Men att strunta i att åka på bevakade besök regelbundet gör inte saken bättre eftersom det är ett måste för att personen på insidan ska kunna överklaga.

Nära anhöriga har större chans att godkännas för besök även om de är straffade eller politiskt aktiva.

Inför ett besök
Du får inte ha med dig någonting in på ett besök, (oftast inte smycken heller) ibland finns det godisautomater inne på besöksdelen och då är det okej att ta med mynt till dessa. Du måste passera minst en metalldetektor på vägen in och att i förväg ta av sig alla metallföremål (och skor) gör att du kommer in på besöket fortare. (Om du använder bh, kan det finnas metall i bygeln och då måste du ta av dig den innan du passerar). Glöm inte ett giltigt ID utan det släpper dom inte in dig på anstalt.

Det händer inte ofta men ibland behöver du även göra en kroppsvisitation. Det är när du klär av dig dina kläder så att plitarna kan gå igenom dom. Något som är vanligare är att du måste vli visiterad av en narkotikahund innan besöket.


4.    Telefon

INTIK
Ett telefontillstånd kan precis som besöken ta lång tid att få igenom. Att använda INTIK telefonen (KVs egna telefonsystem) är dyrt. Så om du vill att den intagna ska ringa dig ofta bör du hjälpa denna med detta ekonomiskt. Vissa klass 2or godkänner IP-telefoni men för att vara på den säkra sidan behövs ofta ett analogt telefonaabonnemang. Detta finns inte hos alla telefonoperatörer (Telia har), och alla kan inte heller skaffa det eftersom det är påväg att avvecklas, kolla med din hyresvärd innan du skaffar ett abonemang! (Du måste själv stå på abonemanget).

Veckosamtal
Får ni inte ett tillstånd genom INTIK-systemet kan den intagna begära vecko/månadssamtal, detta ska ni ha rätt till om du är nära anhörig. Dessa samtal kan göras till din mobiltelefon (numret ska vara kopplat till ett abonemnag och du måste själv stå på abonemanget) och kostar inte den intagna något, men de är avlyssade och är antingen 10 minuter/vecka alt. /månad. 

5.    Att skicka saker
Generellt måste den intagna göra en hemställan om de ska få in saker/lämna ut saker. Skickar du saker utan att den intagna gjort en hesmtällan får den intagne ett papper på detta, men det kanske bara står tex bok eller cd-skiva. Då vet den intagna inte från vem eller vad det är för bok eller skiva som du skickat. Risken är då att det ligger kvar oanvänt i den intagnas förråd. Meddela därför den intagna om att du skickat något och vad.

På alla anstalter (1or och 2or) gäller KVs klädkod, så det enda i klädväg du kan skicka är strumpor och underkläder.

6.    Kontakt med advokat
Om personen sitter häktad är det skönt att ha kontakt med advokaten. Främst för att den intagne alltid har rätt att ringa sin advokat och advokaten den intagna. Har ni inget telefontillstånd kan detta därför vara bra och underlättar er komunikation. Säg till advokaten att du gärna vill bli uppdaterad kring den häktades åtal och rättegång.

7.    Att göra tiden tillsammans
När någon nära anhörig åker in är det inte bara den personens liv som förändras, det är alla de personer som står den nära. En del säger att de anhöriga gör tiden med den intagna och så är det.

Även om mycket tid (mer än vad du tror) går åt till att vara den intagnas fönster mot utsidan (ju färre telefontillstånd/besökstillstånd den intagne har desto viktigare blir du) får du inte glömma bort att du fortfarande är kvar på utsidan och du har ett liv där att ta hand om. Gör saker du tycker är roligt och umgås med de personer som du mår bra av och som stöttar dig. Du är ett bättre stöd för den intagna om du själv mår bra!


8.    Glöm falska vänner
Du kommer under den tiden personen sitter många gånger fundera kring varför vissa personer inte hör av sig till den som sitter, du kommer även fundera kring varför ingen hört av sig till dig. Få förstår att det inte bara är ekonomisk hjälp som du behöver utan även att någon faktiskt undrar hur du mår. Släpp det! Fokusera på de personer som har stöttat dig och personen som sitter. 

9.    Ekonomi
Det är dyrt att ha någon på insidan. En intagen får lön för det arbete den gör på insidan eller för att de går en behanding, den brukar ligga på 600-700 kronor varannan vecka. Är personen sjuk eller om behandligen blir inställd dras detta av på lönen. Som jag nämde innan är det tex dyrt att ringa och vill ni ha mycket kontakt via telefon måste du kanske sätta in pengar till den intagne ibland. Annat som den intagne behöver pengar till är att handla saker i kiosken, tex frimärken!

Resor till och från anstaten kostar, om anstalten ligger långt ifrån där du bor behöver du kanske även ett boende i närheten, det kostar också. Be den intagne kolla med sina medintagna om deras anhöriga har bra tips om vart du kan bo billigt! Om anstalten har besökslägenhet och ni inte vill äta KVs mat måste den intagna köpa mat inför besöket. Detta kostar även det.

Bor ni ihop eller har barn är det såklart även du som får stå för dessa kostnader tills dess att den intagne kommer ut. Tänk även på att den intagne kanske inte har ett jobb när den kommer ut, vilket kan innebära att du även när voltan är över är tvungen att försörja för er båda.